Sokan járják az erdőket-mezőket, hogy gombát gyűjtsenek elsősorban saját maguk illetve családjuk számára. Ilyen esetben elengedhetetlen a gombák alapvető ismerete, gondolok itt a fontosabb ehető és a súlyosan mérgező gombákra. Persze ha valaki nem rendelkezik ilyen tudással, az még nem ok arra, hogy lemondjon a gombagyűjtés örömeiről. Néhány alapvető szabály betartása mellett (amikről ITT lehet bővebben olvasni) bárki nekivághat az erdőknek, mezőknek egy kosárral felszerelkezve, hogy gombát szedjen. Ilyenkor az egyetlen és legfontosabb szabály az, hogy a kosár tartalmát vigye el és mutassa meg egy végzett gombaszakellenőrnek. Az egész országra kiterjedő szakellenőri listát INNEN lehet letölteni a 2022. júliusi állapot szerint.

A gombaminősítés alapvető célja, hogy a gombaszakellenőr a mérgező, a nem mérgező, az ehető gombákat meghatározza és szétválogassa, a mérgezőket elkülönítse a vadon termett erdei gombák gyűjtése után, mielőtt azok emberi fogyasztásra vagy felhasználásra kerülnének. Aki nem vizsgázott gombaszakértő, annak a gyűjtött gombából ételt készíteni rendkívül veszélyes a gombák ellenőriztetése és vizsgálata nélkül. A gyűjtött gomba szakszerű vizsgálatát mellőző, felkészületlen és felelőtlen gombász saját magán kívül hozzátartozóit és másokat is életveszélybe sodorhatja.

Amanita phalloides - gyilkos galóca

Gombász körökben elterjedt az a kijelentés, hogy a szakma létének alapja a gyilkos galóca. Ez az egyik legmérgezőbb és a legtöbb halálos áldozatot követelő gomba Magyarországon. Erre való tekintettel kiemelt figyelmet kell fordítani rá, mert a gyilkos galóca külső tulajdonságai alapján könnyen összetéveszthető más, emberi fogyasztásra alkalmas gombákkal, például csiperkékkel vagy zöldes színű galambgombákkal. Vannak további ehető-mérgező gombapárok, amiket kezdő gombászok könnyen összetéveszthetnek. A teljesség igénye nélkül:

Ehető

 Mérgező

karcsú csiperke

-gyilkos galóca

dióízű galambgomba

-gyilkos galóca

fehér tarlógomba

-fehér galóca

ízletes tőkegomba

-fenyves sisakgomba

mezei szegfűgomba

-mezei tölcsérgomba

sárga rókagomba

-világító tölcsérgomba

májusi pereszke

-nagy döggomba

piruló galóca

-párducgalóca

téli fülőke

-sárga kénvirággomba

ízletes kucsmagomba

-redős papsapkagomba

nyári vargánya

-epeízű tinóru

Ebből is egyértelműen látszik, hogy a megfelelő szaktudás nélkül gyűjtött gomba szakellenőri vizsgálata elengedhetetlen a gomba elfogyasztása és felhasználása előtt.
A gombamérgezésekről bővebben ITT olvashat.

A gombaszakellenőri tevékenységet jogi háttér is szabályozza.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény úgy rendelkezik, hogy a vadon termett gombát étkezési céllal forgalomba hozni vagy feldolgozni csak gombaszakellenőri minősítést követően lehet. A gombaszakellenőr jogosult zár alá venni a mérgező, valamint emberi fogyasztásra alkalmatlan gombát, a mérgező, valamint emberi fogyasztásra alkalmatlan gombától egyértelműen nem elkülöníthető gombatételt, valamint intézkedni annak megsemmisítéséről.
Az étkezési célra forgalomba kerülő vadon termett gombák gyűjtéséről, feldolgozásáról, forgalomba hozataláról szóló 107/2011. (XI. 10.) VM rendelet szerint a gombaszakellenőr a mérgező gombát a begyűjtött gombák közül kiválogatja és elkülöníti. A gombaszakellenőr emberi fogyasztásra alkalmatlannak minősíti az azonos gyűjtőedényből származó gombatételeket, amennyiben azokból a mérgező gomba egyértelműen nem különíthető el, vagy azok gyilkos galócát tartalmaznak.

A gombaszakellenőri tevékenységgel és a gombagyűjtéssel kapcsolatos, valamint az egyéb ide tartozó jogszabályokról bővebben ITT olvashat.