A gombafogyasztás veszélyei:
Gyomorpanaszokat okozhat a mértéktelen gombafogyasztás, mivel a gombasejtfal kitinanyaga nem emészthető, érzékenyebb gyomrúaknak megárthat. A gomba nehezen emészthető élelmiszernek számít. Kerüljük a túl gyakori gombafogyasztást!
A romlott gomba okozta megbetegedés tulajdonképpen ételmérgezést jelent, amely a helytelenül tárolt, megromlott gombás étel fogyasztásának a következménye. A gombák öregen, nedves időben, erős kukacosodás vagy szakszerűtlen tárolás következtében gyorsan romlanak. Ajánlatos csak egészséges, friss gombát gyűjteni, jól szellőző, hideg helyen tárolni és lehetőleg gyorsan felhasználni. Az elkészített gombás ételt csak rövid ideig, maximum 1 napig és hűtve tároljuk.
A nyers gombák fogyasztását kerüljük! A nyers gomba okozta megbetegedésnél az ok a hőkezelés elmaradása. A gombafajok egy része olyan hőérzékeny anyagot tartalmaz, amely megfelelő hőkezeléssel elbomlik. Az ilyen gombák esetében szükséges a legalább 20 percig tartó hőkezelés a fogyasztás előtt.
Nem ritka a rágós, kemény húsú gombák által okozott megbetegedés sem. Ilyen például a pisztricgomba vagy a sárga gévagomba. Ezek a szokásos gyomorpanaszokon túl székrekedést is okozhatnak.
A mérges gombától való túlzott félelem egyes embereknél pszichikai úton vezet tünetek megjelenéséhez, mint nyugtalanság, szívdobogás, nyálzás valamint gyomor- és béltünetes panaszok. Ez a képzelt gombamérgezés.