1. | Verpa bohemica | cseh kucsmagomba | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 1. kép |
2. | Morchella semilibera | fattyú kucsmagomba | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 2. kép |
3. | Morchella deliciosa | hegyes kucsmagomba | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 3. kép |
4, | Morchella esculenta | ízletes kucsmagomba | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 4. kép |
5. | Morchella steppicola | pusztai kucsmagomba | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 5. kép |
6. | Auricularia auricula-judae | júdásfülgomba | Csak a rugalmas példányok árusíthatók | | 6. kép |
7. | Laetiporus sulphureus | sárga gévagomba | Csak a fiatal, puha példány árusítható
a fával érintkező fásodó rész kivágásával | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 7. kép |
8. | Hydnum repandum | sárga gereben | Csak a fiatal termőtest árusítható | | 8. kép |
9. | Hydnum rufescens | sárgásvörös gereben | Csak a fiatal termőtest árusítható | | 9. kép |
10. | Cantharellus cibarius | sárga rókagomba | | | 10. kép |
11. | Cantharellus pallens | halvány rókagomba | | | 11. kép |
12. | Craterellus lutescens | szagos rókagomba | | | 12. kép |
13. | Craterellus tubaeformis | tölcséres rókagomba | | | 13. kép |
14. | Craterellus cinereus | szürke rókagomba | | | 14. kép |
15. | Craterellus cornucopioides | sötét trombitagomba | | | 15. kép |
16. | Boletus aereus | bronzos vargánya | | | 16. kép |
17. | Boletus edilus | ízletes vargánya | | | 17. kép |
18. | Boletus reticulatus | nyári vargánya | | | 18. kép |
19. | Imleria badia | barna tinóru | | | 19. kép |
20. | Xerocomus subtomentosus | molyhos tinóru | Csak a fiatal termőtest árusítható | | 20. kép |
21. | Suillus luteus | barna gyűrűstinóru | | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | 21. kép |
22. | Suillus grevillei | sárga gyűrűstinóru | | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | 22. kép |
23. | Suillus granulatus | szemcsésnyelű fenyőtinóru | | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | 23. kép |
24. | Suillus collinitus | rózsástövű fenyőtinóru | | Elkészítés előtt a kalap bőrét le kell húzni | 24. kép |
25. | Leccinum duriusculum | nyárfa-érdestinóru | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 25. kép |
26. | Leccinellum pseudoscabrum | sötét érdestinóru | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 26. kép |
27. | Leccinum aurantiacum | tölgyfa-érdestinóru | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 27. kép |
28. | Leccinum albostipitatum | vörös érdestinóru | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 28. kép |
29. | Chroogomphus rutilus | vöröses nyálkásgomba | | | 29. kép |
30. | Pleurotus ostreatus | kései laskagomba | | | 30. kép |
31. | Pleurotus pulmonarius | nyári laskagomba | | | 31. kép |
32. | Pleurotus cornucopiae | erestönkű laskagomba | | | 32. kép |
33. | Pleurotus eryngii | ördögszekér-laskagomba | | | 33. kép |
34. | Amanita rubescens | piruló galóca | | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 34. kép |
35. | Tricholoma terreum | fenyő-pereszke | | | 35. kép |
36. | Tricholoma scalpturatum | sárguló pereszke | | | 36. kép |
37. | Calocybe gambosa | májusi pereszke | | | 37. kép |
38. | Lepista nuda | lila pereszke | | Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat | 38. kép |
39. | Lepista personata | lilatönkű pereszke | | Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat | 39. kép |
40. | Marasmius oreades | mezei szegfűgomba | Csak a gomba kalapja árusítható
legfeljebb 1 cm-es tönkkel | | 40. kép |
41. | Clitocybe nebularis | szürke tölcsérgomba | | Aromás gomba, egyéni érzékenység előfordulhat.
Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt | 41. kép |
42. | Flammulina velutipes | téli fülőke | Csak a gomba kalapja árusítható
legfeljebb 1 cm-es tönkkel | | 42. kép |
43. | Desarmillaria tabescens | csoportos tuskógomba | Csak a gomba kalapja árusítható
legfeljebb 1 cm-es tönkkel | | 43. kép |
44. | Armillaria mellea | gyűrűs tuskógomba | Csak a gomba kalapja árusítható
a gallérig levágott tönkkel | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 44. kép |
45. | Armillaria lutea | gumós tuskógomba | Csak a gomba kalapja árusítható
a gallérig levágott tönkkel | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 45. kép |
46. | Cyclocybe cylindracea | déli tőkegomba | Csak a gomba kalapja árusítható
a gallérig levágott tönkkel | | 46. kép |
47. | Agaricus sylvaticus | erdei csiperke | | | 47. kép |
48. | Agaricus arvensis | erdőszéli csiperke | | | 48. kép |
49. | Agaricus bitorquis | ízletes csiperke | | | 49. kép |
50. | Agaricus benesii | ligeti csiperke | | | 50. kép |
51. | Agaricus campestris | mezei csiperke | | | 51. kép |
52. | Agaricus crocodilinus | nagyspórás csiperke | | | 52. kép |
53. | Macrolepiota mastoidea | karcsú őzlábgomba | Csak a gomba kalapja árusítható | | 53. kép |
54. | Macrolepiota procera | nagy őzlábgomba | Csak a gomba kalapja árusítható | | 54. kép |
55. | Russula heterophylla | dióízű galambgomba | | | 55. kép |
56. | Russula cyanoxantha | kékhátú galambgomba | | | 56. kép |
57. | Russula vesca | ráncos galambgomba | | | 57. kép |
58. | Russula virescens | varashátú galambgomba | | | 58. kép |
59. | Lactifluus piperatus | fehértejű keserűgomba | Csak a fiatal termőtest árusítható | Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt | 59. kép |
60. | Lactifluus glaucescens | zöldülőtejű keserűgomba | Csak a fiatal termőtest árusítható | Elkészítés előtt előfőzés, majd főzőlé leöntése javasolt | 60. kép |
61. | Lactarius deliciosus | ízletes rizike | | | 61. kép |
62. | Lactarius deterrimus | lucfenyvesi rizike | | | 62. kép |
63. | Lactarius semisanguifluus | vörösödőtejű rizike | | | 63. kép |
64. | Lactarius sanguifluus | vöröstejű rizike | | | 64. kép |
65. | Langermannia gigantea | óriás pöfeteg | Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér | | 65. kép |
66. | Lycoperdon utriforme | pikkelyes pöfeteg | Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér | | 66. kép |
67. | Lycoperdon excipuliforme | változékony pöfeteg | Addig árusítható, amíg a termőtest belseje hófehér | | 67. kép |
68. | Choiromyces meandriformis | fehér szarvasgomba | A föld alatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri
rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt,
valamint az ezt követő héten árusítható | 20 perces hőkezelés után fogyasztható | 68. kép |
69. | Tuber macrosporum | nagyspórás szarvasgomba | A föld alatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri
rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt,
valamint az ezt követő héten árusítható | | 69. kép |
70. | Tuber aestivum | nyári szarvasgomba | A föld alatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri
rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt,
valamint az ezt követő héten árusítható | | 70. kép |
71. | Tuber brumale | téli szarvasgomba | A föld alatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri
rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt,
valamint az ezt követő héten árusítható | | 71. kép |
72. | Tuber mesentericum | fodrosbélű szarvasgomba | A föld alatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri
rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt,
valamint az ezt követő héten árusítható | | 72. kép |
73. | Tuber magnatum | isztriai szarvasgomba | A föld alatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri
rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt,
valamint az ezt követő héten árusítható | | 73. kép |
74. | Mattirolomyces terfezioides | homoki szarvasgomba | Csak a fiatal termőtest árusítható
A föld alatti gombák gyűjtéséről szóló miniszteri
rendeletben meghatározott gyűjtési időszak alatt,
valamint az ezt követő héten árusítható | | 74. kép |